در سند بسیار مهم و الزامآور نقشه جامع علمی کشور به اولویتهای فناوری و راهبردهای کلان ملی به شرح زیر تاکید شده است.
- فناوری هوا و فضا
- فناوری اطلاعات و ارتباطات
- فناوری هستهای
- فناوریهای نفت و گاز
- فناوریهای زیست محیطی
چنانچه ملاحظه میگردد فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان مولفه اصلی فضای مجازی بالاترین اولویت را بعد از فناوری هوا و فضا دارد. همچنین همواره حمایت از فناوریهای نوین بویژه در حوزه فضای مجازی در بیانات مقام معظم رهبری مورد تأکید و حمایت ایشان بوده است. در زیر به برخی از بیانات ایشان اشاره میگردد:
- لزوم سرمایهگذاری وسیع و هدفمند در جهت بهرهگیری حداکثری از فرصتهای ناشی از فناوری اطلاعاتی و ارتباطی بویژه اینترنت در جهت پیشرفت همهجانبه کشور
- ما باید در زمینه دانش و فناوری به مرحلهای برسیم که در شأن ملت ایران و گذشته پر افتخار علمی این ملت است.
- امروزه دانش به ابزار عمده سیطره غرب بر جهان تبدیل شده است و ریشهایترین کار در کشور این است که جایگاه و قدرت علمی ایران را تا میتوانیم ارتقاء ببخشیم.
- یافتههای علمی باید بتواند به شکل صحیح، تولید ثروت کنند و مسئولان دستگاههای ذیربط باید از آغاز پروژههای علمی ـ صنعتی به فکر تجاریسازی باشند.
- محاسبات دقیق نشان میدهد علم و دانش، مبنای واقعی اقتدار مادی و معنوی هر کشور است بنابراین تسلط بر علوم و فنون پیشرفته باید در رأس برنامههای جمهوری اسلامی قرار گیرد.
- اجرایی کردن سیاستهای ایجابی بویژه در زمینههای تولیدات نرمافزار و سختافزار از اهمیت بالایی برخوردار است.
- توسعه فناوری اطلاعات بویژه حفاظت از اطلاعات و آیندهنگری در سطح ملی و جهانی و گسترش مطالعات و تحقیقات و تربیت نیروی انسانی متخصص در این زمینه.
- روزی که عزت علمی و ملی این کشور فراهم شود، بیگانگان از ادامه توطئه بر ضد این ملت لایق و شایسته، مأیوس میشوند.
نتایج بررسی روندهای بین المللی نشان می دهد توسعه فضای مجازی یکی از اهداف اصلی برنامه های کلان کشورهای پیشرفته می باشد. در کشور ما نیز یکی از ارکان اصلی چارچوب توسعه، فضای مجازی است که توسعه آن با سه رویکرد منجر به توسعه اقتصادی می شود: توانمندساز، پیشران و ارزش آفرین.
در رویکرد توانمندساز، توسعه فضای مجازی (زیرساخت و سطح نفوذ) منجر به افزایش بهره وری و توسعه اقتصادی می شود. در نقش پیشران، توسعه فضای مجازی از منظر توسعه خدمات و کاربردها نقش راهبردی و جهت دهنده در ورود به فضاهای جدید با استفاده از نوآوری های فناوری جهت تحقق اقتصاد دانشبنیان را ایفا مینماید. در واقع فضای مجازی هم فناوری میآفریند و هم فناوریها را توسعه میدهد، همچون رانندهایست که عنان هدایت نظام اقتصادی را در جهت تحقق اهداف و آرمانهای جامعه دانشبنیان در دست دارد و این نقش در نهایت به ایجاد ارزش منتهی خواهد شد.