تعداد مراکز داده فوق مقیاس از 259 عدد در سال 2015 میلادی به 485 عدد در انتهای سال 2020 افزایش خواهد یافت. این مراکز در سال 2020 میلادی 47 درصد از کل سرورهای مستقر شده در مراکز داده جهان را به خود اختصاص خواهند داد.
تعریف و ارائه خدمات فناوری اطلاعات به صورت گسترده با زیرساخت و سرویس های مراکز داده مرتبط می باشند. از آنجا که بخش عمده ای از این خدمات ماهیت ابری پیدا نموده است، مراکز داده نیز به صورت ابری توسعه می یابند. فناوری ها و کاربردهای نوظهور از جمله کلان داده ها، تحلیل داده ها و اینترنت اشیا نیز بر اهمیت مراکز داده ابری افزوده است. در این بخش پیش بینی رشد مراکز داده خصوصاً مراکز داده ابری و ترافیک آنها در سطح جهانی طی بازه زمانی 2015 تا 2020 میلادی مورد بررسی قرار گرفته است.
مراکز داده فوق مقیاس
نیاز گسترده به مراکز داده و منابع آنها از سوی مشتریان شخصی و سازمانی باعث شکل گیری مراکز داده فوق مقیاس در سطح جهانی شده است. براساس تعریف ارائه شده توسط سیسکو هر Hyper-Scale Data Center باید دارای یکی از ویژگی های ذیل باشد:
- بیش از 1 میلیارد دلار درآمد سالانه از خدمات از PaaS و IaaS
- بیش از 1 میلیارد دلار درآمد سالانه از خدمات SaaS
- بیش از 4 میلیارد دلار درآمد سالانه از خدمات اینترنت، جستجو و شبکه های اجتماعی
- بیش از 8 میلیارد دلار درآمد سالانه از تجارت الکترونیکی یا پردازش پرداخت های الکترونیکی
براساس مطالعات صورت گرفته 24 اپراتورِ مراکز داده فوق مقیاس در سطح جهان فعال بوده که هریک از این اپراتورها چندین مرکز داده فوق مقیاس را در نقاط مختلف جهان راه اندازی نموده اند. عمده مراکز داده فوق مقیاس توسط شرکت های بزرگ صنعت اینترنت از جمله Facebook، Apple، Amazon، eBay، Alibaba، Google، Yahoo، Salesforce و Rackspace ایجاد شده اند. تعداد مراکز داده فوق مقیاس از 259 عدد در سال 2015 میلادی به 485 عدد در انتهای سال 2020 افزایش خواهد یافت. این مراکز در سال 2020 میلادی 47 درصد از کل سرورهای مستقر شده در مراکز داده جهان را به خود اختصاص خواهند داد. در شکل زیر وضعیت استقرار مراکز داده فوق مقیاس در جهان و پیش بینی رشد آنها تا سال 2020 میلادی نشان داده شده است.
همانطور که در این شکل نیز مشاهده می شود 51 درصد از این مراکز در آمریکای شمالی و 33 درصد از آنها در آسیای شرقی و اقیانوسیه قرار گرفته اند. سهم خاورمیانه از این مراکز صفر است. پیش بینی می شود تا سال 2020 میلادی سهم خاورمیانه از این مراکز 0.8 درصد یعنی حدود 4 عدد است. بیشترین رشد در استقرار مراکز داده فوق مقیاس مرکز به آسیای شرقی و اقیانوسیه خواهد بود. در حال حاضر، 47 درصد از مراکز داده فوق مقیاس در آمریکا، 7 درصد در چین و 7 درصد در ژاپن، 5 درصد در استرالیا، 4 درصد در سنگاپور، 4 درصد در آلمان، 4 درصد در کانادا، 3 درصد در هند و 3 درصد در انگلستان استقرار یافته اند. مراکز داده فوق مقیاس بخش عمده ای از منابع پردازشی و ذخیره سازی ابری را به خود اختصاص خواهند داد. همچنین نزدیک به 53 درصد کل ترافیک مراکز داده مربوط به این مراکز خواهد بود. 68 درصد قدرت پردازشی مراکز داده در این مراکز ایجاد خواهند شد و 47 درصد کل سرورهای مراکز داده نیز مربوط به این مراکز می باشند. با توجه به افزایش تقاضا برای استفاده از رایانش ابری در مراکز داده ابری سه فناوری کلیدی از جمله معماری :
Leaf-spine , SDN 1 , NFV 2 توانسته است تاثیر قابل توجهی بر مراکز داده ابری گذاشته و قابلیت آنها را برای پشتیبانی از کاربردهای جدید از جمله داده های عظیم، نمایش ویدیو و بازی های ابری ارتقا بخشد. معماری Leaf-spine به مسطح شدن ساختار معماری مراکز داده کمک می کند در حال حاضر بسیاری از مراکز داده فوق مقیاس از این معماری استفاده می کنند. مطابق با این گزارش، 47 درصد از مراکز داده فوق مقیاس در آمریکا، 7 درصد در چین و 7 درصد در ژاپن استقرار یافتهاند.
مراکز داده فوق مقیاس بخش عمده ای از منابع پردازشی و ذخیره سازی ابری را به خود اختصاص خواهند داد. همچنین نزدیک به 53 درصد کل ترافیک مراکز داده مربوط به این مراکز خواهد بود. 68 درصد قدرت پردازشی مراکز داده در این مراکز ایجاد خواهند شد و 47 درصد کل سرورهای مراکز داده نیز مربوط به این مراکز می باشند.
پی نوشت:
1- Software-Defined Networks
2- Network Function Virtualization