اجلاس حکمرانی اینترنت1 2018، 12 تا 14 نوامبر 2018 به میزبانی کشور فرانسه در شهر پاریس برگزار گردید. در این اجلاس بیش از 15000 رویداد برگزار شد که بالغ بر 268 میلیون نفر شرکت کننده داشت. فرانسه، آمریکا، انگلستان، اندونزی و هند بیشترین فعالیت را در این اجلاس داشتهاند. اجلاس در 138 مورد و در قالب 71 کارگاه، 10 جلسه اصلی، 15 جلسه ائتلاف پویا، 5 تالار گفتگو، 27 فروم آزاد، 5 جلسه همکاری، 5 شیوه موفق اجلاس حکمرانی اینترنت و با حضور بیش از 5000 نفر و با 56 غرفه برگزار گردید. در گزارش حاضر، ابتدا خلاصهای از آمارها و اطلاعات تحلیلی سیزدهمین اجلاس سالانه حکمرانی اینترنت در رابطه با سهم و نقش معاونت فناوری در موضوعات مطرح شده آن اجلاس ارائه شده سپس به موضوعات مطرح شده مرتبط با معاونت فناوری که شامل مسائل مربوط به توسعه، نوآوری و اقتصاد، تحول دیجیتال و دسترس پذیری، عناوین فنی و عملیاتی، فناوری های نوظهور 2 و تکامل حکمرانی اینترنت بود، پرداخته شد.
بر اساس دستور کار اهداف توسعه پایدار، گسترش اینترنت و برقراری ارتباط با شبکه جهانی و دسترسی به اطلاعات، به ظهور فناوریهای نوین کمک کرده است. اینترنت برای رسیدن به اهداف تعیین شده، نیازمند ایجاد شبکهای نه تنها به لحاظ فنی، بلکه شبکهای از انسانها و جوامع است. برای رسیدن به این هدف بین المللی نیاز به مشارکت دولتها، بخش خصوصی، جامعه مدنی، دانشگاهی و جامعه فنی احساس میشود. در همین راستا راهکارهای متفاوتی جهت ارائه سرویس اینترنت در کشورها برای اهداف توسعه پایدار مانند استفاده از انرژی خورشیدی و ارائه سرویس برق به شرکت های خدمات دهنده اینترنت، آموزش به زنان و جوانان به جهت آشنایی با قوانین و استفاده از فناوری و مشارکتهای مدنی ارائه گردید.
گسترش شبکه به منظور ایجاد امکان دسترسی بیشتر افراد به اینترنت و برقراری ارتباطات کاری بین شرکتها در کشورهای مختلف حائز اهمیت است و مزایایی همچون کم شدن هزینه شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنت و کاهش هزینه مصرف کننده نهایی و امکان برقراری ارتباط بین کشورها و گسترش تجارت و در نتیجه افزایش تولید ناخالص داخلی کشور را در بردارد. در راستای ایجاد توسعه، لزوم بازبینی قوانین ملی و بین المللی (با توجه به نگرانی روز افزون از ایجاد اختلال و قطعی) بسیار احساس میشود. قوانین بین المللی جهت حفاظت از حقوق دسترسی آزاد به اطلاعات بسیار کم بوده و به دلیل اهمیت زیاد آنها در توسعه پایدار و دسترسی بیشتر مردم به اینترنت بسیار مهم است.
ظرفیت فناوریهای نوین مانند بلاک چین و بویژه اینترنت اشیاء در تحقق اهداف توسعه پایدار در زمینههای مختلف قابل بهره برداری است. در عین حال که تغییرات سریع فناوری با ایجاد پیامدهای ناخواسته، چالشهای جدیدی را ایجاد می کند اما، فناوری ها این توانایی را دارند که به عنوان کاتالیزور در تحقق اهداف توسعه پایدار 2030 عمل کنند. تحول دیجیتال برای همه بخشها و صنایع از کوچک تا بزرگ و دولتها از اولویت بالایی برخوردار است. برخی از چالشهای تحول دیجیتالی مانند محدودیتهای بودجه و فقدان تصویر کاملی از تجربه دیجیتالی، در سطح جهانی مشترک است و برخی چالشها مانند مسائل فرهنگی به معنای درک نادرست از مفهوم تحول دیجیتالی، زیرساختهای پیچیده و غیرقابل انعطاف، فقدان نیروی کار ماهر و محیط ضعیف قانونی و نظارتی در زمینه امنیت سایبری به صورت منحصر بفرد متعلق به اقتصادهای درحال توسعه است.
نقش و وظیفه بخش خصوصی در توسعه فرصتها و بهره مندی مردم از فناوریهای موجود، ایجاد اعتماد میان شهروندان، حرکت در مسیر بهبود اعتماد و باورپذیری به همکاری با دولتها و افزایش سرمایه انسانی در تعامل با دانشگاهها است. اقتصادهای نوظهور باید فرایندهای تولید را دیجیتالی کنند. این امر مستلزم مدیریت مناسب داده و ایجاد یک سیستم قابل اعتماد برای کاربر است که نسبت به دادهها و حریم خصوصی خود امکان مدیریت داشته باشند.
دیگر موضوعات مهم و تأثیرگذار بر توسعه دیجیتال عبارتند از: مقرونبهصرفگی، توسعه پهنای باند، شاخصهای کنترل قیمت و دسترسپذیری، شکاف دیجیتالی و دسترسی به خدمات، منابع اینترنتی، آموزش و توسعه اجتماعی.
پی نوشت:
1- Internet Governance Forum (IGF)
2- Emerging Technologies